Suomalaisten seksin määrästä

Tervehdys,

moni teistä on varmaan huomannut Ilta-Sanomissa julkaistun tutkimuksen suomalaisten seksistä ikäluokittain. Uutinen jää mielestäni turhan yleiselle tasolle, eikä analysoi esimerkiksi sinkkujen määrän suhteellista muutosta verrattuna parisuhteessa eläviin. Kärjistetty esimerkki: jos 20 vuotta sitten kaikki elivät parisuhteessa ja nyt kaikki ovat sinkkuja, onko ihme jos seksin määrä on laskenut?

Onneksi Väestöliiton sivuilta löytyy kuitenkin hieman tarkempaa materiaalia tutkimuksesta. Käy ilmi, että yhdyntöjen määrä on tosiaan laskenut myös eri pituisissa parisuhteissa. Ei merkittävästi, mutta kuitenkin. Suosittelen tutustumaan tutustumaan tuloksiin Väestöliiton sivuilla.

Tarkempaa tutkimusta seksin määrästä ajankohdittain

Jos katsoo vuosia 1971 ja 1992, ei kokonaisyhdyntämäärissä (sinkut + parisuhteelliset) ole havaittavissa laskua. Pikemminkin ehkä päinvastoin. Parisuhteessa elävillä raportoitiin kuitenkin seksin vähentyneen vuonna 1992. Etenkin naisilla (mielenkiintoinen yksityiskohta muuten 🙂 ). Vuonna 1992 tämä yhdyntöjen määrän lasku saattoi vielä johtua Suomessa vallitsevasta syvästä lamasta, joka varmasti kiristi monia parisuhteita henkisellä puolella.

Vuonna 1999 elettiinkin sitten jo Nokian tahdittamaa nousukautta. Finsex -tutkimuksen mukaan tällöin lyhyiden, 1-2 vuotta kestäneiden parisuhteiden yhdyntöjen määrä oli historiallisessa huipussaan. Pitkien, yli 20 vuotta kestäneiden parisuhteiden yhdyntöjen määrä puolestaan oli aika lailla samalla tasolla kuin vuonna 1992. Sen sijaan parisuhteissa jotka olivat tuolloin kestäneet 3-19 vuotta, yhdyntöjen määrä oli selkeästi tipahtanut aiemmista tutkimuksista. Tällöin puhutaan siis suuren massan osalta oletettavasti luokkaa 20-50 vuotiaista ihmisistä.

Vuonna 2007 yhdyntöjen määrän lasku näkyikin sitten myös tuoreissa 1-2 vuotta kestäneissä suhteissa sekä 20-29 vuotta kestäneissä suhteissa.

2015 myös 30-39 vuotta kestäneet suhteet olivat tipahtaneet yhdyntöjen lukumäärässä mitattuna selkeästi aiempaa alhaisemmalle tasolle.

Mistä seksin määrän lasku sitten johtuu?

Väestöliiton sivuiltakaan en kuitenkaan löytänyt äkkiseltään analyysia tuloksista. Miksi yhdyntöjen määrä on laskussa? Siispä seuraavassa oma tulkintani.

Ensimmäinen ajatus yhdyntöjen määrän laskua selittämään on tietysti perheiden kiireinen arki. Lapsia pitää kuljettaa harrastuksissa ja vanhempien kahdenkeskeiselle olemiselle ei jää aikaa. Mutta mitä sanovat tilastot tästä? Tilastokeskuksen mukaan lapsellisten parien (avio- ja avoliitoissa elävien) määrä on selkeästi laskenut vuosien 1990 ja 2014 välisenä aikana. Lapsettomien parien määrä puolestaan on noussut.

Lähde: Tilastokeskus
Lähde: Tilastokeskus
Tämä ei siis mielestäni selitä muutosta seksin määrässä, vaan tämän kehityksen pitäisi maalaisjärjen mukaan ennemminkin nostaa yhdyntöjen määriä. Ei lapsia – enemmän aikaa kumppanille. Eikö niin? Sitä paitsi yli 20 vuotta kestäneissä suhteissa tai ainakaan yli 30 vuotta kestäneissä suhteissa lapset tuskin suurimmassa osassa suhteita enää vaikuttavat parin ajankäyttöön kovinkaan merkittävästi.

Monissa artikkeleissa näytetään seksin määrän vähenemiselle tarjottavan syyksi tietotekniikan kehittymistä. Siis kannettavien tietokoneiden, mobiililaitteiden ja tietysti internetyhteyksien yleistymistä. Mielestäni yllä esittämäni analyysi seksin vähenemisestä nimenomaan asteittain nuoremmista ikäluokista alkaen tietotekniikan yleistymisen myötä tukee tätä käsitystä. Käsi pystyyn, kuinka moni on käyttänyt televisiota, tietokonetta tai matkapuhelinta viimeisen viikon aikana lähes joka ilta klo 21 jälkeen? Jos oikein arvaan, niin melkein kaikki. Raa’asti tulkittunahan tämä sitten tarkoittaisi sitä, että ruudut ja niiden sisältö ovat käyttäjilleen parisuhdetta tärkeämpiä. Eikö niin? En toki sano etteivätkö molemmat mahdu elämään, mutta lienee silti paikallaan pysähtyä kysymään itseltään miten oma parisuhde ja siinä harrastettavan seksin määrä muuttuisi, jos kaikki ruudut suljettaisiin taloudessa aina viimeistään klo 21.

Tällaista tällä kertaa,
Pullapoika

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*