Miten saada suhde kestämään

Tervehdys,

jokainen suhteessa ollut on varmaan joskus miettinyt, miten varmistaa suhteen kestäminen tästä hetkestä iankaikkiseen. Listaankin seuraavassa muutamia juttuja, jotka ovat tutkimustenkin mukaan kestävissä suhteissa avainasemassa.

Luottamuksen rakentaminen

Ilman luottamusta ei ole oikeastaan mitään. Ilman luottamusta et oikeastaan voi edes olla varma, etteikö kumppanisi koko ajan etsisi toista ”parempaa” henkilöä rinnalleen. Joidenkin mukaan luottamus onkin ehkä tärkein yksittäinen asia ennustettaessa suhteen onnistumismahdollisuuksia. Kannattaa muistaa, että luottamuksen rakentaminen on pitkä prosessi, mutta sen voi menettää hetkessä.

Toisen kunnioittaminen

Tutkija John Gottmanin mukaan ”paras” eron ennusmerkki on se, jos toinen tai kummatkin suhteen osapuolet osoittavat halveksuntaa kumppania kohtaan. Kannattaakin miettiä kumppanille kommunikoidessaan, että piristääkö viestisi kumppanin mielialaa ja itsetuntoa, vai osoitatko sanoillasi ja eleilläsi vain halveksuntaa. Tutkimusten mukaan keskittyessäsi kumppanisi kritisointiin jää sinulta havaitsematta jopa 50 % kumppanisi tekemistä positiivisista jutuista. Lisäksi alat nähdä negatiivisia asioita silloinkin, kun siihen ei oikeasti ole mitään aihetta.

Kommunikointi

Kommunikointi on luottamuksen ohella ehkä tärkein yksittäinen tekijä suhteen perustuksissa. Jos ette pysty kommunikoimaan avoimesti ja rehellisesti tarpeistanne ja tunteistanne toisillenne, tulette ennen pitkää kärsimään suhteessa tavalla tai toisella. Kumppanisi ei voi olla ajatustenlukija. Hän saattaa tarkoittaa ja yrittää jatkuvasti hyvää, muttei siinä onnistu koska et avoimesti kerro miltä sinusta tuntuu. Ei kuitenkaan riitä, että kerrot ajatuksesi vaan tärkeätä on myös se miten ne kerrot. Stereotypisella ”nalkuttaminen ja murahtelu” -asetelmalla tuskin rakennetaan parempaa suhdetta. Kannattaakin siis opetella ja parantaa kommunikointitaitoja läpi elämän. Pikaisena vinkkinä tähän annettakoon seuraava: aina kun kumppanisi kommunikoi sinulle, käänny hänen suuntaansa ja keskeytä kommunikoinnin ajaksi se mitä olit tekemässä. Olen itse tätä kokeillut ja voin sanoa, että toimii!

Uskollisuus

”Älä tee toiselle sitä mitä et toivoisi itsellesi tehtävän!” Jos arvomaailmanne on yhtään samanlainen, tätä neuvoa noudattamalla pääsee jo pitkälle. Tämä pätee toki muussakin asioissa kuin uskollisuudessa. Lisäksi Amerikassa on raportoitu, että  27 – 40 prosentissa uskottomuustapauksista vakituinen suhde päättyy eroon. Mieti siis tarkkaan, onko hetken huuma riskin arvoinen. Ruoho on harvoin kovin paljon vihreämpää aidan toisella puolella.

Asioiden yhdessä tekeminen

Monet parit kertovat ”kasvaneensa erilleen”. Mitä enemmän teette asioita yhdessä sitä pienemmäksi tämän todennäköisyys muodostuu. Tutkimusten mukaan suhdetta vahvistavat erityisesti jännittäviksi kokemanne asiat, joita teette yhdessä.

Läheisyys

Läheisyys on yksi oleellisista tavoista vahvistaa suhdetta. Toisen koskettaminen nostaa tunnetusti oksitosiinitasoja, mikä puolestaan lisää hyvänolontunnetta ja kiintymystä kumppaniin. Esimerkiksi halaamisen on todettu olevan yksi parhaista ”ihmelääkkeistä” terveyden saralla. Halaamisella ja suukottelulla on siis oikeasti merkitystä.

Seksi

Ollaanpa rehellisiä. Suurin osa meistä kaipaa seksiä. Kannattaa siis pitää huolta siitä, että tämäkin osa-alue toimii suhteessanne. Tämänkään suhteen ei ole yhtä ainutta oikeaa toimintamallia, mutta kummankin tarpeet tulisi tulla täytetyksi, ettei tarvitse lähteä täyttämään niitä netin pettämissivustojen kautta. Mihinkään sellaiseen ei tarvitse tietenkään suostua mitä ei oikeasti halua. Joskus kannattaa kuitenkin miettiä voisiko tehdä toiselle mieliksi ja suostua seksiin, vaikkei itsellä halut huipussaan olisikaan. Kumppani saattaisi ilahtua ja suhde sitä myötä parantua. Ennemmin tai myöhemmin seksielämä saattaa alkaa tuntua rutiinilta. Kannattaakin siis kokeilla säännöllisesti jotain uutta, niin suhde pysyy tälläkin saralla virkeänä.

Kompromissientekokyky

Jos toinen haluaa lähteä yhdessä bilettämään ja toinen haluaa viettää yhdessä rauhallisen koti-illan, kumpikin ei voi saada tahtoaan läpi. Sama asetelma toistuu suhteessa jatkuvasti aina makuuhuoneen verhojen väristä päivällisen ja lomakohteen valintoihin. Kannattaa siis opetella tekemään kompromisseja.

Talousasioista sopiminen

Niin epäromanttiselta kuin tämä kuulostaakin, talousasiat ovat yksi yleisimmistä riidan aiheista. Sopimalla näistä ja pitämällä sopimuksista kiinni, vältätte monta riitaa.

 

Yllä on mainittu monta suhteen kestävyyttä parantavaa juttua. Yhteen blogitekstiin on kuitenkin mahdotonta saada mahtumaan kaikkia suhteen kannalta tärkeitä asioita. Siksi meillä onkin kehitteillä toimintamalli, joka auttaa teitä vaalimaan suhdettanne mm. kaikkiin yllä oleviin asioihin huomiota kiinnittämällä. Tulette kuulemaan tästä lisää lähiaikoina.

 

Palataan,

Pullapoika

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*