Kuinka reagoida kumppanin mustasukkaisuuteen

Mustasukkaisuus on varmasti asia, joka on esillä useissa parisuhteissa. Jotta asia ei hierrä suhdetta rikki, on Psychology Todayn mukaan oleellista tietää miten reagoida, kun kumppanille iskee mustasukkaisuuspuuska ja syytöksiä itseä kohtaan alkaa sadella. Reagointitapa riippuu myös siitä, mikä on kumppanin kiintymystyyli.

Otetaan skenaario jossa sinun pitäisi päättää miten toimia, kun tulet kotiin työmatkalta ja kumppanisi alkaa ladella epäilyjä ja syytöksiäkin siitä, missä olet ollut ja mitä tehnyt. Tällöin sinulla on neljä erilaista vaihtoehtoa reagoida.

  1. Kerrot (rauhallisesti ja asiallisesti) kaikki tekemiset mahdollisimman yksityiskohtaisesta demonstroidaksesi, ettet ole ehtinyt / voinut tehdä asioita, joita kumppanisi epäilee sinun tehneen.
  2. Asetut puolustusmoodiin ja ilmaiset kumppanillesi hänen järjettömyytensä. Ethän ole tehnyt mitään ansaitaksesi kyseisiä syytöksiä.
  3. Yksinkertaisesti kävelet pois tilanteesta ja odotat kumppanisi rauhoittumista. Ethän halua ruokkia tällaista käytöstä.
  4. Istut kumppanisi viereen ja halaat häntä lujasti mutta hellästi. Ajattelet, että mustasukkaisuus on vain hänen tapansa kertoa, että hän on kaivannut sinua.

Mikä näistä reagointitavoista on sitten paras? Jos kumppanisi on ”turvallisesti kiintynyt”, eli hänellä on myönteinen käsitys sekä itsestään että muista, ensimmäinen tapa reagoida on todennäköisesti toimivin. (Kiintymistyylien tarkempi kuvaus löytyy esimerkiksi tämän artikkelin loppupuoliskosta)

Toista reagointitapaa, eli puolustusmoodiin asettumista kannattaa välttää. Tämä todennäköisesti vain kasvattaa kumppanin epävarmuutta ja epäilyjä.

Poistumalla paikalla, saatat kyllä itse rauhoittua, mutta kumppanisi tuskin rauhoittuu. Hän on nostanut esille asian, joka hänellä on tarve ratkaista, eikä sinun paikalta poistumisesi edistä asiaa mitenkään.

Halaaminen puolestaan on paras reagointitapa, mikäli kumppanisi kiintymistyyli on takertuva (myönteinen käsitys muista, kielteinen käsitys itsestä). Tällöin sinun on kuitenkin ymmärrettävä, että kumppanisi ei (omasta itsestään johtuen) koskaan pysty täysin tukahduttamaan mustasukkaisuustunteitaan.

Loppujen lopuksi paras reagointitapa riippuus siis kumppanisi kiintymistyylistä. Asiantuntijat suosittelevatkin tutustumaan sekä omaan että kumppanin kiintymistyyliin. Tämä auttaa ymmärtämään käyttäytymismalleja suhteessa ja sitä kautta ylläpitämään toimivaa suhdetta. Suosittelenkin siis tutustumaan jo edellä linkattuun artikkeliin Väestöliiton sivuilla.

Artikkeli perustuu Psychology Todayn sivuilla julkaistuun David Luddenin artikkeliin. https://www.psychologytoday.com/blog/talking-apes/201707/how-deal-your-partner-s-jealousy

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*