Joka toinen pari -elokuvailta

Hei,

ja terveiset Sininauhaliiton järjestämästä Joka toinen pari – elokuvaillasta, jota olin juuri kuuntelemassa. Illan ohjelmassa oli:

  Marianna Stolbowin luento siitä, mitä erossa tapahtuu,
  Joka toinen pari -dokumenttielokuva sekä
  • ohjaaja Mia Halmeen kanssa keskustelua.

Pakko sanoa, että mielenkiintoista asiaa tuli varsin paljon ja kaiken sisäistäminen / jäsentäminen on vielä pahasti kesken. Näin tuoreeltaan kuitenkin muutama poiminta lähinnä Marianna Stolbowin luennosta. Kuuntelin luentoa siitä näkökulmasta, miten eron voisi välttää. Kunkin poiminnan alle olen lisännyt myös oman ajatukseni siitä, mitä itse kukin voisi tämän pohjalta pohtia.

  • Jokaisen on mietittävä omaa itseään ja omaa toimintaansa. Itseään voi muuttaa, toista ei. Osaanko esimerkiksi suhtautua oikein silloin, jos kumppani kertoo minulle jotain mikä ei ole minulle mieluisaa kuultavaa. Miten kumppanini reaktioni kokee?

   o Pohdittavaksi: miltä minun toimintani näyttää kumppanin silmissä ja osaanko kuunnella ja vastaanottaa hänen tuntemuksiaan suhteesta siten, että se edistää parisuhteemme hyvinvointia?

  • Ero tapahtuu silloin, kun jompikumpi (tai kumpikin) ei koe tulevansa rakastetuksi suhteessa. Tässä kyseessä on aina subjektiivinen kokemus. Kukaan muu kuin kokija itse ei siis voi sanoa pitäisikö hänen tuntea tulevansa rakastetuksi.

   o Pohdittavaksi: osoitanko kumppanilleni riittävästi rakkautta? Olenko varma, että osoitan hänelle riittävän selkeästi päivittäisillä sanoillani ja teoillani välittäväni hänestä?

  • Parisuhteen kannalta roolien ”pyörähdys” on hankala paikka. Jos suhteessa on alussa ollut tietynlaiset roolit ja ne myöhemmin muuttuvat, on tämä muutos suhteen kannalta hankala paikka. Tällaisia tilanteita kannattaa siis tunnistaa ja varmaankin yhdessä työstää.

   o Pohdittavaksi: miten roolimme ovat muuttuneet suhteemme aikana? Onko meillä ollut tai onko tiedossa roolimuutoksia joita meidän tulisi yhdessä käsitellä?

Kokonaisuudessa illan annista jäi kuitenkin vahvimpana mieleen omien lapsuusvuosiemme vaikutus siihen, millaisia parisuhteistamme tulee. Jos siis haluat vähentää erojen määrää maailmassa, parasta mitä voit (oman tulkintani mukaan) tehdä on omien lapsiesi kasvattaminen tasapainoisessa perheessä siten, että he kokevat tulevansa ehdoitta hyväksytyksi ja rakastetuksi. Tällöin heidän mahdollisuutensa rakentaa aikuisena tasapainoinen ja hyvinvoiva parisuhde parantuvat huomattavasti.

Illan toteutumiseen myötävaikuttaneita sydämellisesti kiittäen,
Pullapoika

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*