Luettua: Happy End

Tervehdys!

Tällä kertaa Parisuhdekonditoriassa tuli luettua Maaret Kallion ja Osmo Kontulan kirjoittama Happy End.

Mistä kirjassa on kyse

Kirja pyrkii vastaamaan kysymykseen mikä on pitkien ja onnellisten, seksuaalisesti vireiden parisuhteiden salaisuus. Kirjaa varten on haastateltu eri ikäisiä ja eripituisissa suhteissa olleita naisia. Vastauksia erilaisiin aiheeseen liittyviin kysymyksiin kirjoittajat saivat yli 200 naiselta. Näistä osa eli toistaiseksi alle 5 vuotta kestäneissä suhteissa ja osa yli 40 vuotta kestäneissä. Loput sitten luonnollisesti kaikkea tältä väliltä.

Parisuhteeseen liittyviä aiheita kirjassa käsitellään varsin laajasti. Mukana ovat omat lukunsa niin naisten itsestään suhtautumiselle, parisuhteen puhetaidoille, pikkulapsiperheiden ruuhkavuosille kuin parisuhdekursseillekin. Luvut sisältävät kirjan kirjoittajien tekstin lisäksi paljon haastateltujen naisten lainauksia ja useimmat luvut on pyritty lopuksi kiteyttämään muutamaan avainkohtaan.

Kirja lukukokemuksena

Vietin kirjan kanssa varsin monta viikkoa ja väliin mahtui pitkiä taukojakin. Kirja sisältää paljon hyödyllistä asiaa ja lähes aina kirjaa lukiessa tuli ajateltua, että juuri tätä tietoa parisuhteessa eläville tulisi jakaa.

Kuitenkin koin kirjan jollain tavalla raskaana luettavana. Osaltaan tähän vaikutti todennäköisesti kirjan tutkimusmainen lähestymistapa, mikä yhdessä lukuisten lainausten kanssa sai aikaan sen, ettei kirjan teksti soljunut eteenpäin ja temmannut mukaansa ihan samalla tavalla kuin joissain muissa parisuhdekirjoissa. Jossain vaiheessa tulikin mietittyä olisiko samasta materiaalista saanut aikaan hieman kevyemmän ja ”kansaanmenevämmän” version.

Summa summarum: erittäin ansiokas osatotuus onnellisista parisuhteista

Huolimatta hieman raskaasta lukukokemuksesta, kirja sisältää erittäin tärkeitä asioita ja huomioita parisuhteesta. Kirjan erityisiin ansioihin kuuluu mielestäni paitsi normaalien naisten ääneenpäästäminen, myös kokonaisvaltainen lähestymistapa parisuhteen seksielämään sekä se, ettei parisuhteeseen kuuluvia vaikeitakaan aikoja yritetty turhaan kaunistella vaan ne nostettiin esiin normaaliin elämään kuuluvina asioina.

Nimenomaan lapsiperheiden ruuhkavuosien aiheuttamista haasteista parisuhteille puhutaan mielestäni yleisesti aivan liian vähän. Kirjassa ne puolestaan nostettiin hyvin esille ja kirjan ruuhkavuosia sekä ongelmia käsittelevät luvut pitäisivätkin mielestäni olla pakollista luettavaa kaikille parisuhteeseen aikoville. Näiden kautta saa perspektiiviä myös oman parisuhteen haasteisiin.

Kaiken kaikkiaan kyse on siis varsin ansiokkaasta kirjasta, joka mielestäni kaikkien parisuhteessa elävien ja sellaiseen aikovien olisi hyödyllistä lukea. Mutta. Mitä pidemmälle kirjaa luin sitä enemmän minua häiritsi se, että ääneen oli päästetty vain naiset. Parisuhde on aina kahden ihmisen muodostama kokonaisuus ja toisen osapuolen tarina on väkisinkin vain osatotuus. Kirjailijat toteavat kirjassa itsekin, että miehiltä ei saatu tarpeeksi vastauksia, jotta heidät olisi voitu päästää ääneen. Lähes samaan hengenvetoon todetaan, että  kirjaa varten tehtyä kyselyä ei ehkä julkaistu sellaisilla foorumeilla joista miehet olisivat sen suurina joukkoina löytäneet. Herää kysymys miksi asiaan ei reagoitu siinä vaiheessa, kun huomattiin suurimman osan vastauksista tulevan naisilta. Väkisinkin mieleen tulee se, että kyse oli aikataulupaineista. Tämä on mielestäni erittäin sääli sillä lopputulos olisi mielestäni ollut vielä monin verroin parempi, jos naisten kertomusten rinnalle olisi saatu myös miesten ääni. Nyt kirja jää väkisinkin osatotuudeksi, jos toki erittäin ansiokkaaksi sellaiseksi.

 

Pullapoika

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*