Onko perheblogeissa tilaa puolisoille?

Tervehdys!

Selailin tuossa jokunen viikko sitten perheaiheisia blogeja. Jostain syystä kiinnitin huomiota yleisellä tasolla siihen, mistä blogeissa puhutaan. Tietysti vauvoista ja lapsista, valvomisista, sisustamisesta, sekalaisista yhteistyökumppanien aiheista, vaatteista, ruoanlaitosta ja niin edelleen. Yksi aihepiiri tuntui kuitenkin loistavan poissaolollaan: puoliso ja parisuhde.

Kiinnostuneena päätin tehdä aiheesta pienen tutkimuksen. Selasin Blogit.fi -sivustolla läpi viikon verran Perhe -kategorian suosituimpia blogikirjoituksia. Seuraavassa karkeita tilastoja.

 • Noin 360 läpikäytyä blogikirjoitusta (vähintään otsikko ja ”intro”-teksti, joista päättelin kannattaako blogikirjoitukseen paneutua tarkemmin tätä tarkoitusta varten).
 • 2 bongattua kirjoitusta puolison kanssa vietetystä ravintolaillallisesta (näistä toinen ravintolan mainosteksti, eli hienommin sanottuna ”yhteistyöpostaus”).
 • Edellisten lisäksi löysin 2 kirjoitusta, joissa kehuttiin puolisoa (toisessa vuosipäivän kunniaksi), muttei sentään kerrottu, että oltaisiin tehty jotain yhdessä hänen kanssaan.
 • Edellisiä useampia kirjoituksia, joissa puolisoa tai hänen toimintaansa haukuttiin tai kirottiin.
 • Joissain muissakin kirjoituksissa puoliso sai toki mainintoja tyyliin: ”hoiti tänään lapsia, kun olin jumpassa” tai ”oli raksalla” tms.

Pakko sanoa, että toivottavasti oikeassa elämässä parisuhteen ”kultainen sääntö” 5 positiivista kommenttia yhtä kritiikkiä kohden toteutuu blogikirjoituksia paremmin. Edellä listaamani löydökset ovat nimittäin mielestäni aika karua luettavaa.

Myönnän toki, että tutkimukseni aiheesta ei todellakaan ole täydellinen tai kovinkaan syväluotaava. Kuitenkin se tuntuu vahvistavan ainakin omaa kuvaani siitä, että perheblogeissa ei juurikaan ole tilaa puolisoille. Blogien maailma pyörii yleisesti vanhemman (yleensä äidin) ja lapsen (tai lasten) ympärillä.

Olen kuitenkin hieman hämmentynyt ja surullinenkin pohtiessani mistä nämä tulokset kertovat. Seuraavassa muutama keksimäni vaihtoehto, joista yksi on positiivisempi ja kaksi muuta taas… no, vähemmän positiivisia:

 • Parisuhteeseen liittyvät asiat halutaan tietoisesti pitää yksityisinä. Tämä on lohdullinen ja fiksultakin tuntuva ajatus, mutta en ole ihan varma tukeeko kaikki perheblogien muu ”oman elämän avaaminen” lukijoille tätä.
 • Pikkulapsiperheen arjessa ei vain yksinkertaisesti ole aikaa parisuhteelle. Tätä pidän valitettavasti todennäköisenä, mutta kovin huolestuttavana vaihtoehtona.
 • Puoliso ja parisuhde nähdään itsestäänselvyytenä ja mitään sanomattomana ihanankaamean vauva-arjen rinnalla – miksi siis blogata aiheesta.

Niin tai näin, asia jäi vaivaamaan minua. Taidankin siis jatkaa asian tutkimista tavalla tai toisella. Koitan huomioida saamani tulokset myös tulevissa kirjoituksissani jollain tavalla.

 

Terveisin,

Pullapoika

2 Kommentit

 1. On kyllä äärimmäisen haastavaa joskus muistaa puolisoa arjen kiireiden keskellä. Mutta ne pienet arkiset teot on tärkeitä ja isoja rakkaudenosoituksia ainakin meillä. Kahvinkeittimen lataaminen toiselle valmiiksi aamulla tai hyvän yön suukot joka ilta. 😊

  • Kiitos kommentista! Tämä puolison huomioiminen arjen keskellä tuntuu kieltämättä olevan vaikea laji. Ja tulokset näkyvät sitten valitettavasti erotilastoissa. Itse yritän omalta pieneltä osaltani muistuttaa ihmisiä tämän sivuston kautta siitä, että se parisuhde voisi ihan oikeastikin olla se ykkösasia elämässä (eikä ainoastaan juhlapuheissa). Vanhempien onnellisuus kun tuppaa sitten heijastumaan lapsiinkin 🙂 Mutta olet mielestäni oikeilla jäljillä kuvaamiesi pienten tekojen kanssa. Ei sen toisen huomioimisen todellakaan tarvitse aina merkitä ravintolaillallista tai edes kukkakimppua. Usein piristämiseen riittää ihan pelkkä suukko tai halaaminen. Siihen ei montaa sekuntia tarvita, eli ajasta se tuskin on kenelläkään kiinni.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*